Egyre többet foglalkoztat az egészséges életmód, táplálkozás. Rengeteg könyvet, cikket olvastam már a témában, rengeteg videót megnéztem, ahol orvosok, természetgyógyászok beszélnek az egészséges táplálkozás fontosságáról. Néha nem is tudjuk, hogy egy -egy tünetünk hátterében mi áll, csak a tünetet próbáljuk orvosolni, s lehet, hogy átmenetileg enyhülnek a panaszaink, de a “probléma” valódi oka nem oldódik meg. Olyannyira fontossá vált számomra az EGÉSZSÉG, hogy pár hónapja újra “iskolapadba ültem”… ami arra mindenképpen jó lesz, hogy jobban megismerjem önmagam, jobban oda tudjak figyelni a családomra, s természetesen nem gyógyítani, mert orvos nem vagyok, de mindenképpen jobbá, élhetőbbé tegyem az életet. Ha tudjuk, hogy a zöldségek, gyümölcsök milyen csodálatos hatással vannak az életünkre, sokkal tudatosabban fogjuk megválasztani azokat.
Az egyik legegészségesebb ételünk az áfonya, sokáig ezt nem tudtam, csak azt, hogy nagyon szeretem az áfonya lekvárt, és vettem időnként egy -egy zacskóval fagyasztottan is.
Már régóta olvasom Anthony William könyveit, s annyiszor kitér az áfonya pozitív hatásaira (főként a vadon termett kék áfonyát ajánlja), hogy eldöntöttem beiktatom az étrendembe.
Gyógyhatásai a teljesség igénye nélkül:
Anthony Egészséges májműködés című könyvében ezt írja:
” A vad áfonya több tucatnyi felfedezetlen antioxidánst tartalmaz, többek között antocián változatokat is. A vad áfonyában nem csak egyféle pigment található, hanem több tucat, amelyeket még nem tanulmányoztak megfelelően. A vad áfonya olyan a májnak, mint az anyatej az újszülöttnek. Nem csak képes megkötni számos bajkeverőt, hanem erősen magához is láncolja azokat, míg el nem hagyják a májat. Ráadásul olyan hatékonyan, amelyre a legtöbb gyógyító étel nem képes. A vad áfonya pigmentjei mélyen behatolnak a májsejtekbe, áthatolnak a sejtfalakon és a sejtmembránokon, és mindent elárasztanak a kékségükkel. A jó baktériumok táplálásával javítja a bélrendszer működését, amivel a májnak is nagyon sokat segít. “
Tehát a teljesség igénye nélkül magas vérnyomásnál, szezonális allergiánál, migrén esetében, húgyhólyagfertőzésnél, gombás fertőzéseknél, epehólyag gyulladásnál, epekőnél, vesekőnél, diabétesznél, köszvénynél, szorongásnál, kötőhártya gyulladásnál, pajzsmirigy alul vagy túlműködés, továbbá súlygyarapodás esetén, érdemes bevezetni az étrendbe az áfonyát.
Forrás: Anthony William: Gyógyító ételek, Egészséges pajzsmirigy, Egészséges májműködés
Érdekelhet még ez is:
Csodálatos pitypangszirup házilag
Köszönöm, hogy benéztél!
Szeretettel:
Tündi