Végre itthon

Csodálatos pitypangszirup házilag

 

Dandelion Tea for Liver Detox, Healthy Skin:

 

Most egy csodálatos receptet osztok meg veled, melyre még gyermekkoromból emlékszem. Nagymamámnak volt egy Maria Treben könyve, melynek címe Egészség Isten patikájából. Mikor ott nyaraltam nála 14 évesen, akkor szerettem bele a könyvbe. Tudtam, hogy nem fogják nekem megvenni, így aztán elkezdtem lemásolni egy jó vastag füzetbe, a gyógynövényeket is belerajzolva. Sajnos a füzet azóta eltűnt, a könyvet viszont sikerült megvennem. 🙂

 

Itt az elején felhívnám a figyelmet arra, hogy figyeljünk oda védett növényeinkre!

Magyarország területéről a gyermekláncfűn kívül a sziki pitypang (T. bessarabicum), a szarvacskás pitypang (T. laevigatum), a ferde pitypang (T. obliquum), a lápi piytpang (T. palustre) és a kései pitypang (T. serotinum) előfordulása ismert.[2]

Forrás: wikipedia

A kései pitypang védett növény!

Magyarországi védett növényekre itt tudsz rákeresni.

 

 12 Edible Flowers You Can Grow at Home (And How to Use Them)-dandelions:

 

 

Ahogy elmúlt a tél, ezek a gyönyörű sárga virágok elkezdtek mindenfelé nyílni. Miközben nézegettem, eszembe jutott, hogy olvastam Maria Treben– nél, hogy ez a kis virág jó a májra (néhány éve felfedezték, hogy epeköveim vannak, ezért úgy gondoltam nem árt egy kis méregtelenítés, tisztítás).

Írt benne egy receptet a pitypangszirupról, ami olyan ízű és állagú, mint a méz. Elhatároztam, hogy én is elkészítem. 🙂

A családtagjaim először furcsán méregettek, majd több – kevesebb lelkesedéssel segítettek nekem a Duna – parton szedni néhány csokorral. 🙂

 

 

A lényeg, hogy megcsináltuk, elkészült, és nekem nagyon ízlik. 🙂 Elkaptam jó pár kollégát, akik kénytelenek voltak megkóstolni. Érdemes pici üvegekben készíteni, így ajándékba is adhatjuk bevállalósabb családtagjainknak, barátnőinknek, kollégáinknak. 🙂 😉

 

Dew drops:

 

 

Íme a recept Maria Treben, Egészség Isten patikájából című könyvéből:

 

„A pongyola pitypangból tavasszal minden évben szirupot készítek, amely nemcsak egészséges, hanem nagyon ízletes is. A karácsonyi kalácsot is kizárólag pongyola pitypang-sziruppal készítem. Anyám egyszer találkozott egy asszonnyal, aki kötényében pitypangvirágot vitt. Arra a kérdésre, hogy mihez kellenek ezek a virágok, elmondta a remek pitypangszirup receptjét, ezennel közreadom, hogy Önök is elkészíthessék:

 

The Benefits of Dandelions: From Cultivation to Cooking - Gardening - Mother Earth Living:

 

Két összmarék pitypangvirágot teszünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük, és éjszakára állni hagyjuk a főzetet.

Másnap az egészet egy szitára öntjük, lecsepegtetjük és két kézzel jól kinyomjuk. A léhez egy kiló nyers cukrot keverünk és hozzáadunk egy karikára vágott fél citromot, esetleg héja nélkül csak a levét. Ennél több citromtól savanyú lesz.

A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre. A legkisebb lángon (fokozaton) melegítjük, hogy az összes vitamin megmaradjon benne. A főzetet pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon. A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik. Az igazi, megfelelő állagú szirup zsemlére vagy vajas kenyérre kenve rendkívül ízletes.

 

Egyszer egy asztalos dolgozott nálunk. Vacsorára hidegtálat készítettem neki, miközben a család a finom, friss pitypangmézzel megkent vajas kenyeret ette jóízűen. Az asztalos is megkívánta. Méhész lévén nem akarta elhinni, hogy a „mézet” én magam készítettem. Lelkendezve mondta, hogy a szirupot alig lehet megkülönböztetni az igazi méztől. Ehhez még azt a megjegyzést szeretném fűzni, hogy a vesebetegek nem jól tűrik a valódi mézben megtalálható savakat, míg a pitypangszirup egészségesebb.”

 

"I am extraordinary, if you'd ever get to know me. I am extraordinary. I'm just your ordinary, average, everyday sane psycho."  'Extraordinary' ~ Liz Phair:

 

Amit bánok, hogy már javában virágzott a pitypang, mire kitaláltam, hogy megcsinálom a szirupot, így nem tudtam többet készíteni. Azt, hogy meddig tárolható el, nem tudom, de hűtőben tartom, és a sok cukor tartósítja. Én egyszerű kristálycukorral készítettem, de legközelebb kipróbálok valami egészségesebb verziót. Teával fogyasztom, de magában is nagyon finom, egy-egy kanállal bekapok időnként. 

 

…nekem így sikerült … 🙂

 

2015-05-17 16.08.45

 

 

Természetesen  nemcsak a virágot lehet felhasználni. A szárából, leveleiből salátát, a gyökeréből pedig teát lehet készíteni.

 

Fellelkesültem, és ki fogom próbálni bodzából is, bár szerintem akácvirágból sem lehet rossz. 🙂

 

 Dandelion Tea/Coffee:

 

A végére pedig hoztam még néhány gyönyörű képet! 🙂 Igaz, ilyenkor a virágot már nem lehet felhasználni erre a célra! 😀 

 

 :

 

Dandelion Wishes:

 

Dandelion wishes make dreams come true Fine art photography dandelion nature by mylittlepixels on Etsy:

 

Dandelion seeds!!:

 

Coloured background is a nice addition:

 

Wind:

 

Dew upon a dandelion:

 

into the wind...:

 

Dandelions:

 

Dandelion:

 

dandelion:

 

A képek forrása egyrészt a pinterest, másrészt saját képeket tartalmaz.

 

A pitypang (növénynemzettség) -ról még itt olvashatsz

 

Már fentebb említettem, hogy a kései pitypang védett növény! A magyarországi védett növényekről itt olvashatsz!

 

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm ha megosztod, hogy másokhoz is eljusson! 🙂

Csatlakozhatsz Facebook oldalamhoz, de feliratkozhatsz hetente megjelenő hírlevelemre, hogy ne maradj le a friss tartalomról!

 

Köszönöm, hogy benéztél ma is! szív2

Szeretettel:

Tündi

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!