Végre itthon

Egyedi, saját készítésű e-book tartó.. :)

 ebook.blog.3

 

Régóta vágytam e-book olvasóra, tavaly karácsonyra kaptam is egyet nagy örömömre. 🙂 Milyen sokat segített volna a főiskolán… 🙂

Szerettem volna magammal vinni reggeli utazásaim során, vagy délután hazafelé jövet, de nem mertem, mert féltettem, nehogy tönkremenjen, tokja ugyanis nem volt.

A neten sokat nézelődtem, a különféle tokok elég sok pénzbe kerülnek, én viszont nem akartam sokat költeni rá.  Ami legjobban felkeltette figyelmemet, az a rengeteg egyedi kézműves termék, ezek tetszettek a legjobban.

Mivel szeretek alkotni, és ebben is kihívást láttam, úgy gondoltam varrok magamnak is egyet!

Nagyon sok maradék anyagom van, amelyet vagy méteráru boltban, esetleg használtruha üzletben vettem (főleg szoknyákat az anyaguk és a mintájuk miatt), vagy itthon már nem használatos kinőtt, esetleg megunt megkopott még varrásra hasznosnak mondható félretett pólók, nadrágok, szoknyák. Most is ezeket az anyagokat használtam fel.

Az e-book tartó készítésének első lépése az volt, hogy kitaláltam a formát. Nekem a trapéz alakú forma tetszett meg a legjobban. A lényeg, hogy a „szájánál” akkora rést hagyjunk, hogy az összevarrás után, a belső béléseket is beletéve, kényelmesen beleférjen az olvasónk.

A tok készítéséhez szükségünk lesz különböző anyagokra, vastag közbélésre, ragasztófátyolra (elhagyható, de segítség, ha van), gombra, varróeszközökre, no meg jó adag türelemre.., lelkesedésre.. 🙂

Miután kitaláltam a formát, lemértem az olvasó szélességét, hosszát, ez alapján készítettem a szabásmintát.

–      A külső anyagot filcből készítettem, amely kb. 1-1 centivel volt szélesebb a tetején, kb 2-2 centivel szélesebb az alján, mint maga az olvasóm. 2 trapéz alakú formát vágtam filc anyagból.

–   A közbélés a külső anyagnál picit volt csak keskenyebb, rövidebb, hogy „kényelmesen elférjen”.Ehhez egy darab anyagot szabtam ki úgy, hogy a két trapéz forma alsó, szélesebb részét nem vágtam el, így megkönnyítettem kicsit a munkámat. A következő ábrán remélem látszik, hogy mire gondolok! 🙂

  trapéz

A külső rész (filc) összevarrása után abba beletettem, kipróbáltam, hogy mekkora legyen, majd csak utána varrtam össze a közbélést.

–    A legbelső béléssel lehet variálni, hogy milyen nagy legyen a ráhagyás, mennyire látszódjon kívül is (majd mutatom, hogy mire gondolok). Ehhez  egy szép színes szoknyát használtam fel.Ebből is 2 trapéz alakú mintát vágtam ki.

–   Ezután meg már „csak” ki kell találni, hogy milyen mintát szeretnénk varrni a tokunkra. Én egy „ egészen egyedi” 🙂 🙂 🙂 virágot (nálam most ez is filcből van) varrtam az elejére, a hátuljára pedig egy szívecskét.

Az az igazság, hogy nem nagyon tudok hímezni… vicces, mert pont most hívott egy kolléganőm, hogy mennyire megy nekem a hímzés.. 🙂 🙂 🙂  A lényeg, hogy ez nem akadályozott meg benne, hogy hímezzek néhány szívecskét, vagy valahogy rávarázsoljam a virágot, hiszen az enyém lesz, senki elvárásainak nem kell megfelelnem. Ettől függetlenül szerintem cuki lett, büszke vagyok magamra. 🙂

Miután kivágtam a szabásminta alapján mindent, elkezdtem „díszíteni” az egyik trapéz alakú filc darabkámat, vagyis a tok elejét. Ragasztófátyollal rávasaltam a különböző szirmokat, leveleket, így már könnyebb volt vele dolgozni, mert a felvarrás során nem mozdultak el a minták. Mivel kézzel varrtam az egész tartót, jó sok időmbe telt, mire fent volt már minden szirom, levél. Ekkor kezdtem el gondolkodni azon, hogy miből legyen a virág közepe. Végül a szoknya egyik zsinórjából áldoztam fel egy darabot, feltekertem, amit a virág közepére varrt kerek filcdarabra varrtam rá, hogy erősebben legyen rögzítve.

 ebook lépések2

Miután ezzel elkészültem úgy éreztem hiányzik még valami, ekkor varrtam rá a “tartókám” elejére a kis rózsaszín szíveket.

Mivel hímző cérnám nincs, ezért sima varrócérnát használtam erre a célra, úgy, hogy duplán fűztem be a szálat a tűbe, így négy szállal dolgoztam.

Mikor kész lettem a díszítéssel, rávarrtam az anyagra (elejére, és hátuljára) a belső színes bélést külön-külön. Csak ezután varrtam körbe a külső anyagot, a béléssel együtt.

 ebook lépések1

A következő képen látszik az oldalvarrás:

 ebook lépések3

A belső virágmintás bélés alján rést hagytam, hogy be tudjam tenni a vastag közbélést, és úgy varrhassam rá a gombot, és az akasztót, hogy később belül, a virágmintás bélésen ne látszódjon a varrás.

Azért varrtam most így, mert egyrészt szerettem volna, ha kívül is látszik ez a szép mintás anyag, másrészt így pontosabban meg tudtam varrni. Sokszor ugyanis elrontottam régebben pl. egy táska bélését, a végén nem lett pontos, vagy a bélés, vagy a táska „szája” lett szűkebb.

Mikor készen lettem, és a közbélést is beletettem, rávarrtam egy akasztót a hátuljára úgy, hogy a varrást eltakarjam egy szívecskével. A közbélés egy részét így hátulról rögzítettem a külső anyaghoz.

 ebook.blog1

Ezután varrtam csak rá a gombot, mert azzal egyszerűbb variálni, mint még egyszer felvarrni az akasztót.Ezt is hozzá varrtam a közbéléshez. A szép mintás belső bélésre pedig vigyáztam, nehogy hozzávarrjak bármit is.

Ezután beletettem a színes bélést, és összevarrtam volna az alját belül, ha nem lettem volna a mai napig lusta rá. 🙂 De most, hogy írom ezt a bejegyzést, nem hagy nyugodni a lelkiismeretem, és megcsinálom, ígérem hamarosan! 😀

Nem vagyok varrónő… sőt, egy ideje nem varrtam varrógéppel se, valamiért nem volt türelmem hozzá. Kézzel viszont jó sokáig tartott, de szerintem megéri. Azóta is jó érzéssel nézek rá. 🙂

Tudom, hogy ez nem egy profi bejegyzés igazi szabásmintával, de remélem, aki kedvet érez hozzá, el tud igazodni rajta.

Tehát varrásra fel, ha én képes vagyok rá, egy kis elhivatottsággal bárki az! 🙂 Sokat spórolhatunk, de mégis különlegeset alkothatunk, olyat, ami senki másnak nincs! 🙂

ebook.blog.2

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!